top of page
Caută

Ouă și coduri


Ajunși în magazin, în fața vitrinei frigorifice cu ouă, începem un proces decizional: de care ouă?


În general judecăm opțiunile de la raft după dimensiunea ouălor (S, M, L, XL), tipul ambalajului (cutie de 6, 10 ouă sau cofrag de 30 de ouă), poate ambalaj sau informații din reclame, producător, după preț de multe ori sau după afinități personale de alt tip.


Dar alegem și după codul oului? La ce face el referire și ce ne spune despre modul în care s-a produs oul respectiv?


Producția și comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează conform prevederilor Regulamentului C.E nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Reg. C.E. nr. 1234/2007 ce stabilește mai departe standardele de comercializare aplicabile ouălor și ale Directivei 2000/13/C.E. precum și Ordinul A.N.S.V.S.A nr.111/2008... Multe! Da... complicat atunci când ești în fața raftului, dar ele sunt totuși foarte importante!


Dar de ce este acest cod de ou așa de important, evidențiat pe cutie (pe exterior și pe interior) și printat pe ou, pentru momentele când oul nu are cutie?

Răspunsul este în bunăstarea păsărilor, condițiile în care găinile își trăiesc viața producând ouăle respective. Există o tendință la nivel mondial de îmbunătățire a condițiilor de exploatare, iar aceste coduri sunt un indicator ce ajută consumatorul să vizualizeze condițiile acestea de exploatare și eventual să decidă în conformitate ce consumă. Dar cum arată o fermă dincolo de acest cod?


Există 4 coduri: 3, 2, 1 și 0. Fiecare indicând, să zicem "gradul de îngrădire" al păsărilor și alte elemente.


Codul 3 - Păsări crescute în baterii/cuști.

Păsările sunt limitate în mișcare, controlul păsărilor fiind maxim, cu posibilitatea suprapunerii pe mai multe niveluri (frecvent peste 5 niveluri), iar pasăre primește un spațiu de mișcare de 750 cm pătrați. Prezintă cele mai mari avantaje economice, respectiv prețul cel mai mic de producție al oului și implicit cele mai ieftine ouă la raft.



Cod 2 - Păsări crescute în voliere deschise sau la sol în hale închise.

Aceste păsări sunt crescute într-o densitate limitată la 9 păsări/mp utili (cumulată suprafața halei și suprafețele generate de nivelurile volierei, maxim 3 niveluri de sistem). Păsări complet libere în hală, dar fără acces în exterior. Furaj convențional.



Cod 1 - Free range - găini cu acces în padocuri externe

Aceste păsări beneficiază de o libertate suplimentară în comparație cu păsările din codul 2.

În interiorul halei echipamentul și densitatea de păsări (9 păsări/mp) pot fi similare ca și în cazul celor din codul 2, însă țarcurile exterioare sunt dimensionate la 4 metri pătrați/găină. Aceste păsări se furajează tot cu furaj convențional și ies din hală minim 8 ore pe zi.


Cod 0 - Păsările ce produc ouă bio sau organice

La fel ca și codul, există aproape 0 obstacole pentru aceste păsări. Este cel mai înalt standard de exploatare a găinilor pentru ouă de consum.

Simplist, echipamentele de creștere din hale sunt fie la sol, fie limitate la maxim două niveluri de creștere, densitatea păsărilor în hală nu depășește 6 păsări/mp, cu acces în exterior la fel ca și găinile free range (suprafața țarc 4 mp/pasăre). Spre deosebire de toate celelalte categorii de găini ouătoare acestea beneficiază de un furaj bio/organic, iar medicamentația este foarte strictă.

Desigur, toate aceste condiții și cerințe amplifică costul de producție, respectiv prețul de vânzare al oului cod 0.


Există și alte detalii ce diferențiază aceste tipuri de sisteme de creștere, însă din perspectiva libertății păsărilor acestea sunt determinante.


Poate acum vedeți puțin mai mult dincolo de coduri când sunteți în magazin și aveți pe lista de cumpărături acest aliment deosebit!

bottom of page