top of page
Caută

O idee pentru ecologistul din tine

Actualizată în: 1 mar. 2023

Într-o formă sau alta ceea ce mâncăm are un impact asupra mediului înconjurător.


Agricultura este domeniul cu un impact major asupra resurselor naturale ale Pământului și este direct influențată de comportamentul nostru alimentar.

Agricultura folosește la nivel global 50% din terenul utilizabil, 70% din apa dulce preluată sau extrasă din sursele naturale, este responsabilă de 26% din emisiile de gaze cu efecte de seră și cauzează 78% din eutrofizare (îmbogățirea artificială a apelor naturale cu nutrienți ce favorizarea creșterea anumitor organisme în detrimentul altora).

Pondera majoră a acestor indicatori se datorează în special cultivării cerealelor sau altor plante de cultură. Beneficiarul major al acestor produse din cultura plantelor sunt animalele de fermă, respectiv compun furajul pe care acestea îl consumă pentru a genera mai departe alte produse (carne, lactate, ouă, etc.) pentru consumul uman.


Eficiența consumului de furaj este dată de indicatorul numit consum specific (sau în engleză FCR - Feed Conversion Ratio). Acesta spune în esență cât furaj (kg) consumă un animal pentru producția unui kilogram de produs primar (masă corporală, lapte, ouă, etc.). Diferitele specii și produse primare au consumuri specifice de furaj diferite.


Până aceste alimente ajung pe masa ta, mai există anumiți pași ce implică consum de resurse.

Însă strict din perspectiva furajului, cel mai mare input în producția animalieră, opțiunea ta culinară poate să se traducă în resurse economisite.

Surse:

https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food

https://lohmann-breeders.com/

https://en.aviagen.com/

https://www.navfarm.com

*Datele sunt medii și fac referire la creșterea intensivă, conform standardelor industriei.




bottom of page